Current Affairs Quiz - December 2024

 

Current Affairs Quiz - December 2024

1. The Gharchola handicraft, which recently received a Geographical Indication (GI) tag, belongs to which state?

  • [A] Bihar
  • [B] Odisha
  • [C] Gujarat
  • [D] Madhya Pradesh
    Answer: [C] Gujarat

2. High Energy Stereoscopic System (HESS) observatory, seen in the news, is located in which country?

  • [A] Algeria
  • [B] Kenya
  • [C] Namibia
  • [D] Djibouti
    Answer: [C] Namibia

3. Pamban Bridge connects which two Indian cities?

  • [A] Chennai and Cochin
  • [B] Howrah and Kolkata
  • [C] Rameswaram and Mandapam
  • [D] Kochi and Thiruvananthapuram
    Answer: [C] Rameswaram and Mandapam

4. What type of disease is Anthrax, recently seen in the news?

  • [A] Viral
  • [B] Bacterial
  • [C] Fungal
  • [D] Parasitic
    Answer: [B] Bacterial

5. Uber launched India’s first water transport service, “Uber Shikara”, in which lake?

  • [A] Vembanad Lake
  • [B] Dal Lake
  • [C] Chilika Lake
  • [D] Pangong Lake
    Answer: [B] Dal Lake

6. Indian Navy Day is observed annually on which date?

  • [A] December 2
  • [B] December 3
  • [C] December 4
  • [D] December 5
    Answer: [C] December 4

7. The intercontinental ballistic missile RS-28 Sarmat was developed by which country?

  • [A] France
  • [B] China
  • [C] Russia
  • [D] Japan
    Answer: [C] Russia

8. The 72nd Plenary Session of the North Eastern Council was held in which state?

  • [A] Meghalaya
  • [B] Assam
  • [C] Tripura
  • [D] Manipur
    Answer: [A] Meghalaya

9. Tikhir Tribe is primarily found in which state?

  • [A] Assam
  • [B] Nagaland
  • [C] Manipur
  • [D] Mizoram
    Answer: [B] Nagaland

10. Mount Kanlaon, recently seen in the news, is located in which country?

  • [A] Philippines
  • [B] Malaysia
  • [C] Vietnam
  • [D] Indonesia
    Answer: [A] Philippines

11. The Viraasat Sari Festival 2024 is hosted by which ministry?

  • [A] Ministry of Textiles
  • [B] Ministry of Culture
  • [C] Ministry of Tourism
  • [D] Ministry of Urban Development
    Answer: [A] Ministry of Textiles

12. Rann Utsav is celebrated in which state?

  • [A] Rajasthan
  • [B] Gujarat
  • [C] Haryana
  • [D] Uttar Pradesh
    Answer: [B] Gujarat

13. India’s first AI-powered app for accessibility audits is named:

  • [A] InclusivityCheck
  • [B] EnableAudit
  • [C] AccessNow
  • [D] YesToAccess
    Answer: [C] AccessNow

14. Which country won the Men’s Hockey Junior Asia Cup 2024 title?

  • [A] India
  • [B] Malaysia
  • [C] Pakistan
  • [D] China
    Answer: [A] India

15. Chillai Kalan is the name given to the harsh winter period in which region of India?

  • [A] Himachal Pradesh
  • [B] Kashmir
  • [C] Uttarakhand
  • [D] Arunachal Pradesh
    Answer: [B] Kashmir

16. Durgadi Fort, recently seen in the news, is located in which state?

  • [A] Maharashtra
  • [B] Rajasthan
  • [C] Andhra Pradesh
  • [D] Karnataka
    Answer: [A] Maharashtra

17. Which ministry launched the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) 2024?

  • [A] Ministry of Science and Technology
  • [B] Ministry of Women and Child Development
  • [C] Ministry of Defence
  • [D] Ministry of Home Affairs
    Answer: [B] Ministry of Women and Child Development

18. The Karanja Irrigation Project is located in which state?

  • [A] Karnataka
  • [B] Maharashtra
  • [C] Andhra Pradesh
  • [D] Kerala
    Answer: [A] Karnataka

19. What is the primary function of GLP-1 Receptor Agonists, as mentioned in the news?

  • [A] Enhancing oxygen supply
  • [B] Regulating blood pressure
  • [C] Controlling appetite and blood sugar levels
  • [D] Increasing immunity
    Answer: [C] Controlling appetite and blood sugar levels

20. Which airport became India’s first zero-waste airport?

  • [A] Kempegowda International Airport, Bangalore
  • [B] Devi Ahilyabai Holkar Airport, Indore
  • [C] Dabolim Airport, Goa
  • [D] Chaudhary Charan Singh International Airport, Lucknow
    Answer: [B] Devi Ahilyabai Holkar Airport, Indore

21. The Global Report on Trafficking in Persons 2024 was released by which organization?

  • [A] UNICEF
  • [B] UNODC
  • [C] UNDP
  • [D] World Bank
    Answer: [B] UNODC

22. Simlipal Tiger Reserve is located in which state?

  • [A] Odisha
  • [B] Assam
  • [C] Jharkhand
  • [D] Mizoram
    Answer: [A] Odisha

23. Sagar Island, seen in the news, is located in which state?

  • [A] West Bengal
  • [B] Tamil Nadu
  • [C] Goa
  • [D] Lakshadweep
    Answer: [A] West Bengal

24. The ‘Sushasan Padyatra’ was organized to mark the 100th birth anniversary of Atal Bihari Vajpayee in which location?

  • [A] Vadnagar, Gujarat
  • [B] Bhopal, Madhya Pradesh
  • [C] Varanasi, Uttar Pradesh
  • [D] Jaisalmer, Rajasthan
    Answer: [B] Bhopal, Madhya Pradesh

25. Which country’s National Bird is the Bald Eagle?

  • [A] Canada
  • [B] United States
  • [C] Russia
  • [D] Australia
    Answer: [B] United States


Comments

Popular posts from this blog

भारत में पहली बार एचएमपीवी वायरस का मामला, बेंगलुरु में 8 महीने के बच्चे में पुष्टि

South Korea in Standoff as Investigators Attempt to Arrest Impeached President Yoon Suk Yeol

दिल्ली में महिला सम्मान योजना और संजीवनी योजना के लिए आज से रजिस्ट्रेशन शुरू